tisdag 31 augusti 2010

Blomsterdjur

För snart en vecka sen var det igen dags för Spotlight-program på jobbet. Årets tema var djur av växtmaterial. Tänkte idag visa lite bilder på våra alster, även om en del foton redan fanns på ÖT i söndags.
Tusenfotingen
Igelkotten Bernhard

Elefanten Hubert

Spindeln Rutger
Nyckelpigan Agda

Sköldpaddan Skalman

Myrorna Evert och Margot

Krokodilen Klas, Lufolkans bidrag i utställningen.

tisdag 24 augusti 2010

Kommod



Årets Juthbacka-marknad medförde en kommod till Lufolk. Vi har under en längre tid haft ögonen öppna för en sån att sätta i wc istället för nån wc-inredning. Kommoden var i rätt bra skick, men åtminstone den vita delen behöver målas om. Eventuellt målar jag om hela ifall jag bestämmer mig för att jag inte gillar det mörkbruna. ;) Sen blir det lite inpassas för handfatet med tillhörande slaskrör, men det görat tror jag bestämt att faller på husbondens lott.

torsdag 12 augusti 2010

Dörrprojekt

Ibland slår mig tanken om vi inte är lite galna i alla fall. När jag igår började fundera över hur många timmar jag sätter ner på att renovera våra mellandörrar slogs jag igen av tanken. Vi har sammanlagt tre pardörrar och nio vanliga mellandörrar (+karmar) ihopsamlade från Kokkola i norr till Sundom i söder. Alla dessa dörrar får nu i tur och ordning en upprustning, en process som uppskattningsvis tar 30-40 timmar i anspråk per dörr. Sätter man detta i jämförelse mot en 5o lapp som man kan få ge för en dörr från ett byggvaruhus idag, så tåls det att fundera över...

Dörrkarmar med målet färdigt avskrapat. Skrapandet är den mest arbetsdryga proceduren.

Även dörren har blivit kvitt målet efter en omgång med varmluftpistol och skrapor.

Slipningen tar vid. Går enkelt med maskin på de släta ytorna.


Profilerna kräver mera handarbete och således också mera tid.


Råttorna har smakat ordentligt och en bit sågas ur för att lappas i med nytt trävirke.

Gångjärnen får en omgång med målborttagningsmedel.

Låset är putsat och väntar på att få en behandling med grafitpasta bara jag lyckas få tag på nån sån. Låsen och gångjärnen är oftast målade, men jag väljer att behandla dem på annat sätt. Gillar den gamla, mörka metallen bättre. Efter behandlingen med grafitpasta får hela låset ungefär samma färg och yta som vredet på bilden.
Sen blir det dags för målning, vilket är den roligaste delen, men den delen får vänta ännu tills vidare. Först skall alla dörrar och karmar putsas. Och med detta jobb har jag säkert hela hösten räddad.

Galna eller ej, det spelar väl sist och slutligen inte så stor roll, så länge vi trivs med det vi gör! :)